ESNEKLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNDE

KULLANILAN FARKLI TEKNİKLER VE

BUNLARDAN P.N.F TEKNİĞİNİN ETKİLERİ-II

                                         

Levent  ARINIK 

 

     Dinamik Metod ( Balistik metod)

     Eklemin bir bölümünde aktif yaylanma hareketleri ile kasın gerdirilmesidir. Yani gerdirme kuvvetiyle ilgili eklemlerin R.O.M.'a dinamik ve hızlı bir harekette uygulanır. Aynı anlamda eklemi saran yumuşak dokuları gerdirmek için harekete geçirmeye yönelik metoddur. Ağrı sınırında bekleme olmaksızın hareketin ardarda tekrar edilmesi sonucunda kasta ilk tepki kasılma şeklinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle kasa istenilen germe hareketi uygulanmamaktadır. Dinamik metodda gerilmenin kuvveti kontrol edilemediğinden birey aşırı kuvvet karşısında kasın refleks yeteneklerine güvenmek zorunda kalır ki, bu da doku da hasar yaratabilir.(1,3,5,8)

 

    Statik Metod

    Statik esnetme yönteminde Otojenic inhibisyon mekanizması devreye girerek bireyde reflesif bir gevşeme meydana getirir. Ayrıca bu yöntem daha az ağırlıklı ve daha az enerji gerektirmesi açısından avantajlı bir tekniktir.(8)

    Kısaca statik yöntemde eklem aktif olarak gerilebildiği son noktaya kadar açılır ve bir süre bekletilir. Statik metod birey tarafından aktif, bir yardımcı tarafından pasif gerdirme olarak çalışabilir. Eklem dinamik metoda göre daha yavaş hareket ettirildiğinden, sakatlanmak riski daha azdır. (1,4,5)

 

   Proprioceptive Neuromuscular Facilitation ( P.N.F)

   P.N.F teknikleri uzun yıllırdan beri fizyoterapistlerin eklem hareketliliğinde sınırlılığı olan hastalara uyguladığı bir tedavi yöntemi olmuştur.Son yıllarda spor alanında geleneksel statik ve dinamik tekniklere alternatif olarak uygulamaya başlamışlardır. Bu teknik de otojenic ve reciprocal inhibition yoluyla kas da daha fazla bir gevşeme sağladığı görülmüştür.P.N.F'in asıl amacı sinir-kas mekanizmasındaki iletişimi kolaylaştırmak ve güçlendirmektir.1950'li yıllarda Amerika'da Kabat-Kaiser Enstitüsünde incelenmiş, Kuat ve Voss (1965) tarafından pratik uygulamaya alınmıştır. Kabat vücudun gerilme refleksinden faydalanarak sinergist kaslarının proprioceptörlerinin uyarılmasından yararlanılmıştır.(1,3,5,10)

   P.N.F tekniğinin uygulanmasından eklemin bir miktar açılması o noktada aktif izometrik kasılma yapıldıktan sonra hareket sınırına kadar gerdirilerek statik germe uygulanması söz konusudur.

 

SÜRECEK

 

Yayına Hazırlayan : Sabri ŞİMŞEK